Перекладач

В сучасних ринкових умовах чимало суб'єктів господарювання (юридичних осіб та приватних підприємців) та звичайних громадян стають учасниками судового розгляду з найрізноманітніших приводів - від адміністративних спорів з контролюючими органами до кримінальних справ про розкрадання та нанесення матеріального збитку.
Як правило, в подібних ситуаціях кращим варіантом захисту в судовому процесі є проведення економічної експертизи кваліфікованим спеціалістом, яка має на меті:
дослідження документів бухгалтерського обліку та звітності;
дослідження документів про економічну діяльність підприємств;
дослідження документів фінансово-кредитних операцій.
Дослідження в рамках економічної експертизи ґрунтується на вивченні господарської діяльності підприємства, процесі формування фінансових показників за проведеними операціями та правильності відображення їх в обліку. Метою економічної (бухгалтерської) експертизи є виявлення спотворень обліку таких негативних явищ як нестача, допущення збитків, безхазяйність, крадіжки цінностей та ін.
Судово-бухгалтерська експертиза — аналіз фінансово-господарської діяльності юридичної особи, який проводиться судовим експертом-бухгалтером для вирішення певного переліку питань. Економічна сутність судово-бухгалтерської експертизи розкривається в сфері фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту, економічного аналізу, ревізії.
Коло питань, які може вирішувати судово-економічна експертиза, необмежене і залежить від конкретних фактів порушень, виявлених в ході ревізій та перевірок. При цьому питання, які стали предметом розслідувань, обмежуються рамками чинного законодавства про судову експертизу та  інструкції про призначення та проведення судовых експертиз.